Friday, 12 August 2016

Additives to add into Cosmetic Bases to Make into Cosmetic Products

Bahan-Bahan Tambahan yang Boleh Dimasukkan Kedalam Base Kosmetik untuk Dijadikan Produkt Kecantikan.

Pic Credit: Google Images
This post will cover about additives that can be added to soap lab malaysia's bases. If you have not read our prevoious post on the types of bases soap lab carries (allhandmade in soap lab itself) click here. If you want to know which base is used for which skin condition click here.

Di dalam post ini kami akan menerangkan mengenai bahan bahan lain yang boleh ditambah kedalam base base yang didapati di soap lab malaysia. Jika anda belum baca post kami sebelum ini yang menerangkan mengenai base yang boleh didapati di soap lab, sila klik disini. Jika ingin mengetahui base mana yang boleh digunakan untuk kondisi kulit yang berlainan, klik disini.


Now back to additives. Additives are ingredients that you add into your product bases to further enhance the product and make it unique. The types of additives you can add are:

Bahan bahan tambahan lain yang boleh dimasukkan kedalam base adalah dipanggil sebagai 'additives'. Additives ini selalunya ditambah kedalam base untuk menjadikan sesuatu produk itu lebih unik. Additives yang boleh ditambah boleh dibahagikan kepada:

2. Essential oils
4. Cosmeceuticals
5. Botanical extracts

Fragrance oil:

Fragrance oil are added into bases to provide smell to the base. It doesn't have any therapeutic properties and used mainly to scent the product. Its mainly use to 'play'eith consumer's psychology. Example vit c cream with orange label on the packaging; the scents used will be citrus based. 
If you are using fragrance oil, be sure to use FO thats specifically for skin use. Most of the FO sold in Malaysia are for candle scenting and are not suitable for skin. Soap Lab Malaysia carries a line of luxurious skin safe fragrance oils imported from the US (click here)

Pewangi: 

Pewangi (fragrance oil) dimasukkan kedalam sesuatu base untuk menjadikan produk tersebut mempunyai bau yang harum. Ia tidak mempunyai kesan therapeutik dan kegunaannya hanyalah untuk memberi bau yang harum. Selalunya fragrance oil ini ditambah kedalam produk untuk 'bermain' dengan psikologi pengguna. Katakan lah anda mempunyai lotion vitamin c dan packaging anda berwarna oren dengan gambar oren. Sudah semestinya bau yang pengguna nak ialah bau oren didalam produk tersebut. Takkan la bau anggur pulak kan;-) 

Jika anda nak menggunakan fragrance oil, pastikan fragrance oil yang anda gunakan adalah fragrance yang sememangnya dibuat untuk kulit. Kebanyakkan fragrance di Malaysia ini adalah lebih untuk aromatheraphy dan lilin. Ianya tidak sesuai untuk digunakkan keatas kulit kerana boleh menyebabkan isu keradangan dan lain lain. Kesemua fragrance yang didapati di Soap Lab adalah untuk kegunaan atas kulit. Ianya semua diimport dari Amerika. Untuk melihat fragrance yang boleh didapati di soap lab sila klik disini.

Essential Oil:

Essential oils are oils thats naturally extracted from the herb or plant of the said essential oil. It may or may not contain therapeutic benefits ( there is no randomized double blind clinical trials to proof this. Only word of mouth; so use and claim with caution)

Essential oils can also be used to scent the product however please be aware that many eo causes skin sensitivity therefore ask your customers to do product allergy test first before applying all over. Also becareful when using citrus based or sandalwood eo especially in Malaysia because it causes photosensitivity and might sun burn unprotected skin (use sun protection to avoid this)

Minyak pati Essential

Essential oil adalah minyak pati yang diextrak daripada daun atau dahan sesuatu herba itu. Ianya dikatakan mempunyai effect terapeutik. Namun demikian sehingga kini ianya hanya sesuatu yang didengar dan tidak pernah ada penyelidikan dibuat jika ianya benar ataupun tidak.

Minyak pati essential boleh juga digunakkan sebagai pewangi di dalam produk anda. Namun demikan, adalah disarankan untuk anda membaca dahulu mengenai essential oil ini sebelum menggunakkannya kerana terdapat banyak EO yang boleh menyebabkan kulit sensitif oleh itu jika anda akan masukkan kedalam produk anda, sila membuat produk allergik test terlebih dahulu. Anda juga perlu berhati-hati apabila menggunakan EO dari citrus dan sandalwood terutamannya di Malaysia yang panas ini kerana boleh menyebabkan 'sunburn'. Kalau nak juga guna, pastikan anda memakai sun-protection.

Color:

Colors are mainly use for beautifying the product and to play 'psychologically' with consumer's mind. Example vit c with orange scent; use orangey color. 
There are two type of colorants: naturally derived mica, or synthetic colorant. Click here to find out more about the colorant soap lab malaysia carries.

Pewarna:

Pewarna digunakan di dalam produk untuk mencantikkan produck tersebut.
Terdapat dua jenis pewarna ; natural dan sintetik. Sila klik disini untuk melihat jenis pewarna yang boleh didapati di soap lab.

Cosmeceuticals:

Cosmeceuticals are cosmetic ingredients that are known to have benefits. They are like 'modern medicine' that has gone through proper clinical trials and has shown to be beneficial at different percentages. Example of cosmeceuticals we have in Soap Lab are:

'Cosmeceuticals' adalah bahan kosmetik yang telah diselidik seperti ubatan modern dan memang telah dikethaui untuk memberi effect yang tepat jika digunakan pada percentage dan dosage yang betul. Dibawah adalah cosmeceuticals yang boleh didapati di soap lab:

1) hyaluronic acid

When used at 2% of total product its shown to boost moisture 1000x more. Very moisturizing. Suitable for those with very dry skin, and aging skin. Clck Here

Apabila digunakkan pada 2% ianya adalah penyerap air dari sekitar (pelembab) yang sangat kuat. Sangat sangat best sebagai pelembab dan ianya sesuai digunakkan keatas kulit yang kering dan kulit yang menu. Klik Disini

2) Gluthathione

At 2% its shown to have whitening effect on skin. However its advisable to use sunprotection during the day when using this product. Click Here

Untuk effect whitening, gunakan pada 2%. Namun demikan sila memakai sunscreen denga spf yang tinggi apabila menggunakan produk ini. Klik Disini

3) Ascorbic Acid (Vitamin C)

A powerful anti oxidant. Study has shown high efficacy and when used at 5% its shown to reduce scars and pigmentation. Click here

Anti oxidant yang sangat kuat dan apabila digunakan pada 5% ia boleh mengurangkan parut dan pigmentasi. Klik Disini

4) vitamin E

Like vitamin C its a powerful anti oxidant. Click Here

Sama seperti vitamin c; antioxidant yang kyat. Klik Disini

5) Niacinamide (vitamin b3)

Studies have shown it being effective in improving skin texture, anti aging and reduce hyperpigmented spots. Its also shown to have slight whitening effect. Use below 6% of final volume of product.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa bahan ini adalah effektif dalam memperbaiki kulit, mengurangkan penuaan kulit, kurangkan pigmentasi dan juga boleh membatu dalam whitening. Gunakan kurang daripada 6% dalam produk anda.

6) D-Panthenol (vitamin d)

This is a very moisturizing ingredient thats shown to improve appearance of skin, including dryness, roughness, scaling, erythema and pruritis. If you want a moisturising property for your skin, this is the product for you! 
Pelembab yang sangat kuat

7) allantoin

This is a moisturising ingredient that also have keratolytic effect (loses dead skins. Perfect for those with psoriasis or acne).  To use use at 0.5-2% of the final volume of your product

Produce ini adalah until melembabkan kulit dan juga untuk melonggarkan keratin (kulit kering). Gunakan pada tahap 0.5%-2%

More coming soon..

Botanical extracts:

Botanical extracts like colors are put in bases for 'decorative' purpose. It doesnt really have any effect on the final product but it does again play with the consumer's psychology about how natural the product is. Make sure that every ingredient that you put in is dry! Click here to view why wet ingredients are not safe.


Thank you for reading..
Coming Soon: Formulating your own product and recipes.
For more recipes, click here

Terima kasih kerna membaca.
Post akan datang adalah resipi formulation.
Untuk Membaca resipi sebelum ini sila klik disini

P/S: We are no longer selling this Base. Full recipe on how to make this Base from Scratch is available for download here


8 comments:

  1. salam boss ...boleh atau tidak saya tambah EO pada whitening serum yang saya beli di DIY Kit

    ReplyDelete
  2. Hi Poling. Bleh. u nak tambah additive apa2 pun bleh kedalam base kita ni

    ReplyDelete
  3. Hye, how many % vit D can be added into a product?

    ReplyDelete
  4. hi,

    i'm interested to produce my own product range, but does your organization has been accredited with any certification e.g GMP

    ReplyDelete
  5. Hi Irmazian. no we don hv GMP accreditation. sorry:-(

    ReplyDelete
  6. sky diamond. Vit D can be added as much as u want:-)

    ReplyDelete
  7. Salam tumpang bertanya. Boleh tak satu sabun bertindak untuk semua jenis kulit? Jika boleh, bagaimana caranya ye? Adakah dengan menggabungkan semua jenis bahan untuk satu2 masalah kulit dalam satu sabun berkesan utk menyelesaikan semua masalah kulit?

    ReplyDelete
  8. Nour adibh- actually boleh tapi tak digalakkan sebab setiap satu bahan tu ada kemungkinan akan 'cancel' bahan yang lain so selalunya lagi ok untuk tak camput. Kalau nak whitening guna utk whitening je. Jgn tambah bahan lain atau ia mungkin akan cancel bahan yg satu lagi pas tu takde effect. Bazir pulak la lepas tu kan:-0

    ReplyDelete

Please leave a comment for any enquiries thank you. we will get back to you within 1 week.

 
Copyrigh: Soap Lab Malaysia LLP