Monday, 28 November 2016

Face Mist and How to Make it in Malaysia

Bagaimana membuat Face Mist di Malaysia


Everyday we are asked question on how to make the 'perfect' face mist therefore ive decided to dedicate this entire week's post to make different type of face mist.

Dah selalu sangat kita di soaplab malaysia dapat soalan bagaimana nak buat face mist. Oleh itu post untuk minggu ni semuanya i akan tulis mengenai face mist.

So what exactly is face mist?


Some say 'face mist is the new toner', but what exactly is it? Its actually a misting spray that can be used for several purposes as below:

-Hydration

-Rejuvenation

-Prevention & Protection

-Soothing

-Make up setting.

Now all these depends on the ingredients thats found in the face mist. Some can be used for all purpose while some only certain purposes.

So over the next few days ill be writing posts on how to explore and make face mists for all these purposes.


Apa sebernarnya face mist ni?

Ada artikel dan majalah di internet ni memanggil face mist sebagai 'toner baru'. Tapi seriously, apakah itu face mist? Face mist ni adalah spray cecair yang boleh dibuat untuk memenuhi masalah kulit berikut:


-hidrasi

-rejuvenasi

-pencegahan

-menenagkan

-untuk 'set' makeup

* sorry ni memang google translate dah tak tau camne nak terangkan:_)

Apabila membuat face mist ni, ia selalunya bergantung kepada apa manfaat yang kita nak dapatkan dari face mist ni dan dari situ kita boleh masukkan bahan yang akan bagi manfaat itu.

What's usually in Face Mist?

Lets first look on the bases' that can be used in face mist making.

The base is a liquid type of base and most commonly its a water base. You seldom find a oil phase in face mist (if got its usually called moisturizing milk spray) so as a beginner lets use only water based ingredients. Looking at all the face mist product in the market currently, the ingredients can be divided into:

1. Water base ( main ingredient)

2. Preservative (you must put preservative in all water based ingredient. Click here why)

3. Cosmeceuticals ( the ingredient that gives the benefits)

4. Essential oil/ Fragrance oil ( for fragrance purpose)

5. Colorant ( optional)

Apakah Bahan yang diperlukan untuk Membuat Face Mist?

Sebelum mula membuat face mist, mari kita lihat apa bahan-bahan yang terdapat dalam sesuatu face mist tu. Jika anda lihat list bahan-bahan face mist commercial, anda akan dapat agak yang semua bahan yang dimasukkan adalah air atau bahan yang boleh larut dalam air. Hampir tidak ada satu pun face mist yang mempunyai bahan berminyak ( kalau ada ia bukannya dipanggil face mist, tapi moisturizing milk). Bahan-bahan dalam face mist ni boleh dibahagikan kepada;


1. Phase air


2. Bahan pengawet (mesti letak pengawet dalam produk yang ada air. Kenapa? Click disini untuk membaca lebih lanjut)


3. Cosmeceutical ( bahan yang akan beri manfaat yang diperlukan)


4. Minyak pati essential atau pewangi


5. Warna ( jika nak masukkan)



Now lets move on to the commonly used ingredients:

Jom lihat apa kegunaan bahan-bahan ini:


Water Phase

So what are the commonly used water based ingredients:

1. Distilled water

2. Hydrosols/ Floral water


Distilled water is of course one of the cheapest ingredient that can be used in face mist. Unfortunately thats all it is: water. It doesn't have any added properties or benefits from it. If you are using distilled water as your base, make sure you add cosmeceuticals to get the most benefit from your face mist.


Hydrosols and floral water are byproduct of essential oil and it usually has a little properties to give some kind of benefit (depending on what hydrosol and the source). Unfortunately i have not found a reputable supplier that supplies hydrosols in this part of the region. Be careful when you purchase your hydrosols as ive found many who add few drops of essential oil into a lot of water and calls it hydrosol ( its not the SAME!) that even you can do it:'-)

Another ingredient that can be used in face mist is witch hazel. I just love this ingredient so you will be seeing a lot of it in tutorial.


Phase air:


Phase air ini selalunya boleh dibahagikan kepada distilled water (air suling), ataupun hydrosol dan floral water.


Air suling:

Air ni memang sangat murah jika dimasukkan ke dalam face mist tapi tula, ianya air je, takde langsung mineral lain yang boleh berikan apa-apa manfaat kepada kulit. Oleh itu selalunya kalau nak face mist yang kandunag airnya tinggi, masukkan cosmeceutical supaya ada la jugak manfaat face mist tu kepada kulit kita. Kalau tak tak payah la buat face mist ni, letak je air paip kat kulit. Sama je:-)


Hydrosol/ floral water:

Hydrosol ni datangnya dari 'byproduct' penyulingan minyak pati. Memang ada zat-zatnya. Tapi masalahnya di Malaysia ni i tak jumpa lagi supplier yang ok menjual hydrosol ni. Kalau anda terjumpa pastikan apa yang anda dapat tu betul. Sebab ada yang menjual dimana air suling tu, dia orang masukkan minyak pati beberapa titik pas tu memanggilnya sebagai hydrosol (TAK SAMA YA!) yang ni u pun boleh buat. Tak yah beli mahal2.

Satu lagi bahan yang boleh digunakkan adalah witch hazel. I memang suka bahan ni so dalam post akan datang memang akan ada banyak resipi menggunakan witch hazel.


Preservative:


Preservatives is not optional but its a must when you are making face mist. If you do not want to put preservatives please don make it or use it within 3 days or 7 days ( if kept in fridge). Why you must use preservative? Click here to find out more.

When selecting preservative, you will have to select one thats the most broad spectrum ones. In this case i love to use Soap Lab's optiphen+ or Soap Lab's germall++ as it covers all bacteria ( gram -ve and gram +ve), fungus and molds.


Pengawet:


Pengawet ni bukannya sesuatu yang anda boleh pilih nak masukkan atau tak. Ia MESTI dimasukkan kedalam apa-apa produk pun yang mempunyai air. Kalau tak nak masuk; janganlah membuat produk itu. Kalau nak jugak buat habiskan dalam masa 3 hari atau 7 hari ( kalau simpan dalam peti sejuk). Kenapa kena guna pengawet? Klik disini untuk membaca dengan lebih lanjut.
Bila tengah memilih Pengawet ni pastikan pengawet yang digunakkan adalah sesuatu yang boleh bunuh semua jenis bakteria ( gram +ve dan gram -ve), kulat dan sebagainya. Pengawet yang paling i suka ialah Soap Lab's Optiphen+ dan Soap Lab's Germall++


Cosmeceuticals:


Now this is the important ingredient in face mist making. Why do i say its important? Coz this is the ingredient thats gona make the difference in what exactly the purpose of your face mist is. Example of cosmeceutical will be:

-gluthathione, niacinamide for whitening

-allantoin, hyaluronic acid- moisturizing

-tea tree oil, salicylic acid - anti acne


And more. We will explore these cosmeceuticals more in the next few posts.


Cosmeceuticals:


Ini adalah salah satu bahan yang penting dalam pembuatan face mist. kenapa? Sebab kalau nak face mist ni bagi manfaat yang ok, nila bahan yang bagi effectnya itu. Contoh cosmeceuticals adalah seperti:


-gluthathione, niacinamide untuk whitening.

-allantoin, hyaluronic acid untuk kulit kering

-tea tree oil, salicylic acid untuk jerawat

Dsb.


Kita akan lihat bagaimana menggunakan bahan-bahan ni dalam face mist post akan datang


Essential oil/ fragrance oil


When it comes to essential oil and fragrance oil, it doesn't really matter on the concentration used as it really depends on how much you can tolerate the scent. Usually in face mists its only few drops as its too close to your nose therefore you wouldn't want something thats strong smelling and ultimately causing you headache. If you are using more than few drops it is advisable to mix these eo/fo with polysorbate 20 first. Why? Because face mist is mostly water based ingredient and eo/fo are oil based ingredient which will not mix well in your face mist. Due to that you will need to mix it with polysorbate 20 to make it more water soluble or you will get oils floating on your face mist.


Minyak pati essential/ Pewangi


Dalam face mist bahan ini digunakkan untuk bau sahaja selalunya. Tak kisah la berapa u nak masukkan. Ia bergantung kepada sekuat mana bau tu u boleh tahan. Bagi saya selalunya i masukkan beberapa titik je. Sebab dahla face mist ni nak spray kat muka, kan dekat kat hidung, tak nak la kuat sangat. Sakit kepala nanti.


Kalau anda akan menggunakan lebih dari beberapa titik minyak pati/ pewangi ni, pastikan anda masukkan Soap Lab's polysorbate 20+ pada kuantiti yang sama. Ini adalah kerana minyak pati ni kan minyak, oleh itu kalau letak banyak ia akan terapung diatas air dalam face mist ni. Polysorbate 20+ akan menjadikan minyak ni larut dalam air.


So basically these are the basic ingredients usually found in commercial face mist. Stay tuned the next couple of days for more recipes on how to actually make them:-)


Kesimpulannya inilah bahan@ yang selalu dijumpai di dalam face mist. Saya akan menulis resipi-resipi beberapa jenis face mist beberapa hari ni so datanglah melawat blog ini balik yea.


Terima kasih kerana membaca soaplab. Jika terdapat sebarang pertanyaan sila tinggalkan comment dibawah. Tq.


Thank you for reading soaplab. If you have any further question regarding this post kindly leave me a comment below. Tq


Nisha


1 comment:

  1. yeayy.. tak sabar nak tunggu resepi face mist. 😄😄

    ReplyDelete

Please leave a comment for any enquiries thank you. we will get back to you within 1 week.

 
Copyrigh: Soap Lab Malaysia LLP