Tuesday, 29 November 2016

How To Make Basic Face Mist Malaysia

Bagaimana Membuat Face Mist Basic


In extension to yesterday's post, where we discussed about the basic ingredients used in face mist making (click here if you havent read it) lets move on to making one basic face mist thats suitable for all type of skin.

Semalam saya telah menulis post mengenai bahan bahan asas yang digunakkan di dalam face mist. (Klik disini jika anda belum membacanya). Hari ini saya akan menulis cara membuat face mist basic yang boleh digunakan keatas semua jenis kulit.


Basic Ingredients

For basic face mist ill be using the following ingredients:

1. water phase: Witch Hazel 30%, Distilled Water qs

2. Preservatives: Soap Lab's Optiphen Plus 1%

3. Essential Oil: Few drops of Geranium

4. Extras: 2% Sodium Lactate, 2% Glycerin, 5% Aloe Vera Extract

Bahan-Bahan

Untuk face mist basic, berikut adalah bahan bahan yang akan digunakan:


1. Phase air: witch hazel 30%, air suling qs

2. Pengawet: Soap Lab's Optiphen + 1%

3. Minyak Pati Essential: beberapa titik Geranium Rose

4. Lain-Lain: 2% Sodium Lactate, 2% glycerin, 5% Aloe Vera Extract


So how do we convert all this formulation to weight? Click here to find out more.

Bagaimana nak tukar peratusan ke berat? Click disini

Moving forward, if i was making a 100g face mist, the formulation for basic face mist will be:

1. Witch hazel 30g

2. Sodium lactate 2g

3. Glycerin 2g

4. Aloe vera extract 5g

5. Soap lab's optiphen plus 1g

6. Distilled water 60g

7. Geranium EO few drops ( add polysorbate 20 the same amount of drop)

Katakanlah saya nak buat 100g face mist, formulasi untuk basic face mist adalah:

1. Witch hazel 30g

2. Sodium lactate 2g

3. Glycerin 2g

4. Aloe vera extract 5g

5. Soap Lab's Optiphen Plus 1g

6. Distilled water 60g

7. Geranium essential oil beberapa titik (masukkan polysorbate 20 beberapa titik)

Why am I using these ingredients?
Mengapa saya menggunakan bahan bahan ini?


Witch hazel: because its a good astringent, anti-inflammatory, anti-oxidant, and its really good for wound healing as well. Because of all these benefits, its actually a really good ingredient for all skin type. You can increase this if you want in your face mist. Just replace the distilled water portion if you want to do so.

Witch hazel: ianya adalah astrigen, anti-inflamasi, anti-oxidant dan juga bagus untuk menyembuhkan luka (selalunya sebab jerawat). Kerana ia mempunyai property yang bagus sebagai bahan face mist, saya memasukkan bahan ini. Jika nak boleh masukkan lebih, kalau nak masukkan, kurangkan air suling ya.

Sodium Lactate: Sodium lactate is a humectant ( means its like a sponge that draws water from air to keep your skin moisturised). I like it because its less sticky. You can omit this and add the distilled water portion if you want but then all the goodness will not be there anymore:-(

Sodium lactate: adalah 'humectant' ( maksudnya ianya seperti span yang akan menarik air dari persekitaran untuk memastikan kulit sentiasa lembab). Ia juga tidak memberi kesan melekit seperti gliserin, oleh itu saya akan menggunakannya sebanyak 2% didalam face mist ini. Kalau tak nak masukkan, gantikan dengan air suling tapi takde manfaat ya.

Glycerin:Like sodium lactate its a humectant, ill be using 2% in this face mist. You can increase more but it will be very sticky so try to keep it below 3% in face mist making.

Glycerin:seperti sodium lactate, ia juga adalah humectant. Tapi saya akan menggunakan sebanyak 2% sahaja kerana jika letak terlalu banyak rasa melekit. Kalau anda jenis yang kulit kering boleh tambah gliserin ni tapi kalau boleh jangan lebih 5% ya.

Aloe Vera Extract:Aloe vera is a good healing ingredient. Especially for someone with damaged skin, those who are exposed a lot to sun ☀️ this is a good ingredient to be added in. You can increase this ingredient if you want to, just reduce the water portion.

Ekstrak Aloe Vera:Aloe vera ni selalunya digunakkan untuk merawat luka. Ia juga baik untuk mereka yang selalu kena pancaran matahari. Saya menggunakannya dalam 5% tapi kalau nak tambah boleh sahaja, kurangkan masuk air suling.

Soap Lab's Optiphen Plus: This is a preservative and its a must to include this. Why? Click here to find out more. If you dont want to add preservative, do yourself a favour and don't make this product. If you still want to make use it within 3 days and keep in fridge! The amount of good ingredients we are putting in here, its also a good nutrient source for bacterias to multiply like crazy. There is more harm in using this without preservative than with.
P/s: many asked if could change this to DMDM hydantoin. Yes you can but DMDM is a formaldehyde releaser and some people don't like that. If you are ok with it, go ahead.

Soap Lab's Optiphen +: Ini adalah bahan pengawet dan anda mesti masukkan pengawet dalam face mist. Kalau tak nak masukkan jangan buat atau guna habis dalam masa 3 hari. Kenapa? Sebab bahan-bahan yang best you masukkan tu seperti aloe vera, sodium lactate, air etc tu semuanya macam makanana untuk bakteria membiak beranak pinak. Lagi bahaya guna produk ni kalau takde pengawet dari ada.klik disini untuk megetahui lebih lanjut
P/s: ramai yang tanya kalau boleh tukar pengawet ke DMDM hydantoin. Boleh tapi ramai tak suka sebab ianya formaldehyde releaser. Selalunya kalau kat muka lebih suka optiphen plus. Tapi tak kisah nak tukar boleh je:-)

Geranium Essential Oil: I love it in all my facial product. Just love the smell of geranium rose feel free to change to any other essential oil you like. Just remember to add the same amount of polysorbate 20. Why? Becuase face mist is all water based product. When u add the eo ( which is oil based) it will be floating above. So mix with soap lab's polysorbate 20+ that will make the eo water soluble

Minyak Pati Geranium Rose: I memang suka sangat letak geranium dalam semua produk muka i. Suka sangat baunya. Kalau taknak ni boleh je masukkan minyak pati atau pewangi lain. Tapi pastikan anda masukkan soap Lab's polysorbate 20+. Kenapa? Sebab minyak pati ni semuanya berasaskan minyak manakala face mist ni semuanya air. Kalau campur mestilah terapung kan? Jadi masukkan polysorbate 20 ( kuantiti yang sama seperti essential oil/fragrance oil yang dimasukkan untuk jadikannya larut air)

How to make it?

1. Clean your work surface area and make sure all your things are sterilised using this method.

2. Heat up your distilled water and bring to boil, let it cool down to room temperature.

3. Add all the other ingredients into your packaging (preferably a new mist spray bottle)

4. Mix vigorously.

5. Label and ready to use:-)


Bagaimana membuatnya:

1. Bersihkan semua peralatan yang akan anda gunakan dan sterilkannya didalam air panas (seperti botol susu bayi)-klik disini

2. Panaskan distilled water (didih), dan kemudian biarkan ianya sejuk sehingga suhu bilik.

3. Tambahkan kesemua bahan lain kedalam packaging spray. Pastikan ia baru dan tak pernah digunakan. Dilarang menggunakan packaging yang sudah pakai kerana ia akan menyebabkan face mist anda rosak.

4. Goncang botol tersebut sehingga semuanya sebati

5. Label dan siap digunakan.

CAUTION!

1. Always test the product on your skin for allergic test first. Click here to find out how to do so

2. If you are selling this product, advice your consumers to do allergic test first

3. Make sure all your utensils and work surface is clean and sterilise as dirty area and utencils can reduce shelf life of scrub

4. Do not add in any Fresh ingredients that can spoil easily as this will reduce the shelf life of scrub. Click here to find out more

5. If putting on face, avoid citrus based or sandalwood essential oil as Malaysian weather will cause your skin to be easily sun burnt. Wear sun protection if add these Essential oils.

PERHATIAN:

1. Selalu menguji jika kulit anda sensitif terhadap bahan bahan didalam produk ini. Bukan semua benda natural sesuai untuk semua kulit. pastikan anda membuat allergik test seperti disini

2. Jika anda menjual produk ini pastikan pembeli anda membuat allergik test ini juga

3. Pastikan kesemua perkakas anda adalah bersih dan steril. jika tidak ianya akan menyingkatkan tarikh luput produk ini kerana kami di soaplab tidak meletakkan banyak pengawet.

4. Dilarang sama sekali memasukkan sebarang barang yang senang rosak di suhu bilik. Klik disini untuk mengetahui lebih lanjut.

5. Jika hendak diletakkan diatas muka, adalah disarankan anda tidak menggunakkan minyak pati yang dibuat daripada buahan citrus, ataupun sandalwood kerana ianya tidak sesuai dengan suhu panas di Malaysia dan akan menyebabkan 'sunburn'. Pastikan memakai sunscreen jika mengunnakan minyak pati essential ini.


if you have any further questions please feel free to leave a comment below. Thank you

jika anda mempunyai sebarang pertanyaan sila tinggalkan komen dibawah. Tq.

Nisha

0 comments:

Post a Comment

Please leave a comment for any enquiries thank you. we will get back to you within 1 week.

 
Copyrigh: Soap Lab Malaysia LLP