Monday, 27 June 2016

Sodium Tallowate in Glycerin Soap??

Sodium Tallowate Di Dalam Sabun Gliserin (melt and pour soap base)

Tallow (Cow's Fat) in Glycerin Soap
Lemak Lembu di dalam Sabun Gliserin
This is interesting! I just walked into a supermarket and found so many handmade soaps being sold mostly made from glycerin soap (melt and pour soap) and guess what? One of the ingredients listed was sodium tallow ate!

Ok. Ni kisah yang menarik so i memang kena buat blog post ini. Hari ni i masuk supermarket dan terlihat banyak sabun glycerin di jual di sana. Masa i tengok list ingredient baru sedar kebanyakkanya mempunyai sodium tallowate sebagai salah satu bahan di dalamnya!

Now if you have read my previous post on how glycerin soap is produced and the whole saponification reaction, you will realise that sodium tallowate is tallow (beef fats) made into soap. So all these melt and pour soap base (glycerin soap) sold outside is actually made using animal fats!

Jika anda pernah membaca post kami yang sebelum ini mengenai sabun gliserin dan proces ianya dibuat, anda akan sedar bahawa sodium tallowate adalah sabun yang dibuat dari lemak lembu! Jadi kebanyakkan sabun gliserin yang dijual di luar ini dibuat dari lemak lembu ke?

This is an awareness post so after this if you do purchase your glycerin soap base outside, do ask for their ingredient list. Or better still get soaplab's handmade melt and pour soap base here as since its handmade and made in soap lab itself, we can assure you that our soap bases are 100% vegetarian and animal fat free!

Post ini i tulis untuk anda yang membuat business sabun yang membeli sabun gliserin dari supplier diluar, tolongla check ingredient list apabila membeli sabun gliserin ini sebelum menjualnya. Ataupun, kalau nak betul betul sure, dapatkan soap base daripada soaplab kerana ianya dimasak sendiri di soap lab oleh kami yang memang vegetarian:)

Most melt and pour base sold outside is usually from one same supplier and resellers who sells don't really know whats in it as these suppliers would not reveal it to them (we asked few supplies the ingredients list before and all wasnt truthful to us. Thats why we decided to create our own soapbases.) So ask first before purchasing!

Kebanyakkan sabun melt and pour (sabun gliserin) yang dijual di luar ni datang dari supplier yang sama (kilang yang sama) dan dijual kepada supplier lain (wholesaler) yang menjual kepada customer yang berniaga ( anda). Mintak mereka list ingredient yang dimasukkan kedalam soap base ini. Kebanyakkanya tidak akan beritahu kerana mereka sendiri tidak tahu dan kilang ni memang takkan bagitau resipi mereka sebab kita kat soaplab pun sudah pernah tanya. Sebab itu soaplab kini memasak sendiri soap base kami untuk dijual. Tak sanggup I menjual sabun dibuat dari lemak haiwan!

The ones we have in soaplab is 100% vegetarian, paraben free, and SLS Free. We have two types, you can check it out here.

Yang kita ada di soaplab adalan 100% bebas lemak haiwan, paraben free dan SLS free. Kita ada dua jenis, click disini untuk melihatnya.

Whats wrong with sodium tallowate soap?

Apa salahnya kalau ada sodium tallowate di dalam sabun?

There is nothing wrong using it. However it is made from beef fat and if you want you soaps to be sold to everyone in Malaysia (malay, chinese and indian), i would suggest you write it on the label that it contains beef fat for religious reasons.

Memang la takde salahnya. Namun demikian ianya dibuat daripada lemak lembu dan jikalau anda ingin menjual sabun ini kepada semua Malaysian (melayu, cina dan india), kita rekomen untuk menulis yang sabun anda mempunyai lemak lembu ini di atas label anda supaya tidak munguris hati mana-mana penganut agama:)

Thank you for reading:-)

To read more about our experiment process when we cooked the soap bases in soaplab, click here
to read more about our first generation soap base click here
to read more about our second generation soap base click here

0 comments:

Post a Comment

Please leave a comment for any enquiries thank you. we will get back to you within 1 week.

 
Copyrigh: Soap Lab Malaysia LLP