Wednesday, 14 December 2016

How to Make Hair Serum for Dry Hair (Basic)

Bagaimana Membuat Serum Rambut Untuk Rambut Kering (Basic)


In this week's post we will be talking about how to make Hair Serum.
Minggu ini saya akan menulis cara-cara membuat Serum Rambut.

What is hair serum?

A Hair serum is a product that is usually used as treatment of hair and most of the time does not contain any oils. So what it does is it 'coats' the hair, and supposedly treats your hair from damages etc. Hair Oil on the other hand penetrates the hair cuticles and changes the structure of hair from within. Hair serum are usually silicone based and its water based so it doesn't give you the 'oily' feelings.

Apakah Serum Rambut?

Serum rambut ni adalah satu produk yang digunakkan selepas mandi untuk melembabkan rambut. Selalunya serum di pasaran dibuat daripada beberapa silicone dan silicone ini akan tertampal di atas rambut untuk menjadikan rambut nampak 'segar' dan 'lembut'. Kadang kadang ada juga serum yang dibuat dari minyak untuk tuJuan rawatan.
Now if you are anything like me, i do not like silicones on my hair. The reason is because if i was using a less 'harsh' shampoo (yes the ones i make with non detergent shampoo ingredients), there is chances these silicones not get washed off properly and after sometime it causes 'build up' on my hair, and my hair will look very limp and 'heavy'. I dont want that! So i decided to venture out of my usual soap and body product and tried making a hair serum thats mostly with natural ingredients and more suitable for my hair type.

Tapi kan, kalau macam saya ni, saya memang tak suka silicone diatas rambut saya. Kenapa? Sebab shampoo yang saya buat untuk diri sendiri takde bahan-bahan detergent yang selalu ada dalam shampoo komersial. Oleh itu shampoo yang saya guna tu kebanyakkannya tidak membersihkan rambut 'kuat' sangat seperti shampoo kat kedai (yala bersih sikit2 dahlah. Kalau kuat sangat mengeringkan rambut dan rambut banyak gugur). Oleh itu serum komersial yang kat kedai tu sebab dibuat dari silicone, ada kemungkinan silicone ini takkan tertanggal dari rambut, dan ini akan menyebabkan rambut nampak kurang bermaya dan 'berat' dan lepas tu jatuh. TAK NAK! Sebab tula saya buat serum rambut sendiri gunakan bahan lebih natural dan sesuai untuk keadaan saya ni.
In today's post ill be talking about how to make a basic super hydrating hair serum.
Post pada hari ini saya akan mengajar anda bagaimana membuat serum rambut yang sangat melembabkan dan nampak kan rambut sihat dan bermaya.

The ingredients ill be using is:
Bahan bahan digunakkan adalah;

1. Soap Lab's Hyaluronic Acid Serum
2. D-Panthenol
3. Glycerin
4. Fragrance Oil

Why use these ingredients?
Mengapa Bahan-Bahan ini digunakkan?

Hyaluronic Acid Serum:

The HA serum handmade in Soap Lab Malaysia is one of those serum that already content high amount of Hyaluronic Acid ( the highest amount to give the best effectiveness). HA is one of those ingredients that is proven clinically (its a cosmeceuticals) to hold moisture 1000x its weight. So its a really good humectant. Especially for those with really dry hair. Also, interestingly when i was flipping through my Dermatology text book, HA is also like a 'fertiliser', where it can improve hair growth and increase the strand diameter resulting in thicker hair. So seriously, WHY NOT use this magic 'cosmeceuticals' isn't it:-)
Im using Soap Lab's HA Serum Base because it already have all the goodies ingredients thats awesome for hydration so i prefer to use them. Plus it eliminates the whole waiting for HA to melt etc (takes about 2 days for HA to dissolve into the other ingredients)

Serum Ha Soap Lab ni memang dah ada semua bahan best best dan sudah mempunyai kandungan HA (Hyaluronic Acid) yang tinggi. HA ni adalah bahan kosmetik yang telah Di Cuba secara klinikal dan memang terbukti mempunyai effect yang Di yat akan iaitu ianya boleh menahan 1000X air saiznya (memang sangat melembabkan) Oleh itu apabila kita memasukkan bahan ini kedalam serum rambut ni, memang sesuai untuk mereka yang mempunyai rambut sangat kering. Tapi yang bestnya ialah masa saya tengah membaca buku dermatology i, terjumpa pulak Kenyatta an yang menyatakan HA ni adalah seperti 'baja' bila diletakkan di kulit kepala. Ini bermaksud ia juga boleh digunakkan untuk menambahkan rambut dan menjadikkannya lebat! So dah Sah sah i akan memasukkan HA banyak2.

D-Panthenol

Although the HA serum base already contained D-Panthenol, i will be adding more D-Panthenol just because its a superior ingredient to be added into hair product. Like HA its a humectant, therefore it helps hair to absorb moisture from surroundin making your hair more shiny and create more 'volume' and thicker, and its also one of those ingredient that will battle frizz Ines. Due to that, im adding an additional of 10% D-Panthenol into this serum

D-Pathenol walaupun dah ada didalam serum HA Soap Lab, saya masih nak masukkannya kerana ia adalah salah satu bahan penting apabila digunakkan diatas rambut. Seperti HA d panthenol adalah humektant yang akan melembabkan rambut, dan ianya boleh melebatkan rambut, serta membantu sebagai anti-freeze. Masukkan sebanyak 10% didalam serum ini.

Glycerin

This is another humectant which i truly love. But to add this its really optional because this ingredient is only a humectant but it also gives you the 'sticky' feeling. If you do not like your hair to be very sticky, or if you have straight hair, leave this ingredient out:-

Gliserin juga boleh membantu dalam melembabkan rambut tapi ia sangat melekit jika dimasukkan oleh itu jika anda mempunyai rambut lurus, jangan masukkan bahan ini kerana ia akan menampakkan rambut kurang bermaya.


Fragrance Oil or Essential Oil

This is optional. You may add it if you want or omit if not. Remember to add the same amount of polysorbate 20 to dissolve oil in water based product.

How about Preservatives?

Since the Soap Lab's HA Serum Base already has preservative, you do not need to add anymore preservative if you are not adding any liquid ingredients. In this recipe i do not advice you to add anything else. Just follow the recipe as is. Please do not add any other ingredients and spoil this super luxurious serum.

Pengawet?

Oleh kerana Soap Lab's HA Serum Base ini sudah mempunyai pengawet, anda tidak perlu masukkan pengawet jika mengikut resipi ini. Kalau boleh jangan masukkan apa- apa selain in resipi yang Di beri ini kerana ia akan merosakkan resipi yang best ini.

How to use this Serum?

Apply on hair and scalp after each wash. You will feel the softness immediately. It feels better the next day:-) Try it out :-)

Formulation (Resipi)

For 100g
1. Soap Lab's Hyaluronic Acid Serum Base 87g
2. D-Panthenol (Vitamin B5) 10g
3. Glycerin 3g
4. Essential Oil/ Fragrance Oil of choice + Polysorbate 20 (Few drops)

HOW TO MAKE IT?

1. Clean your work surface area and make sure all your things are sterilised using this method.


2. Measure your ingredients and mix all. No heat required


3. Once all the ingredients are dissolved, pour into clean unused container preferably Opaque or amber container
4. Label and ready to use

BAGAIMANA MEMBUATNYA:

1. Bersihkan semua peralatan yang akan anda gunakan dan sterilkannya didalam air panas (seperti botol susu bayi)-klik disii.


2. Campur semua bahan bahan diatas. Tidak perlu dipanaskan


3. Tuang kedalam botol yang bersih. 


4. Label dan siap digunakan.

CAUTION!

1. Always test the product on your skin for allergic test first. Click here to find out how to do so


2. If you are selling this product, advice your consumers to do allergic test first


3. Make sure all your utensils and work surface is clean and sterilise as dirty area and utencils can reduce shelf life.


4. Do not add in any Fresh ingredients that can spoil easily as this will reduce the shelf life. Click here to find out more


5. If putting on face, avoid citrus based or sandalwood essential oil as Malaysian weather will cause your skin to be easily sun burnt. Wear sun protection if add these Essential oils.

PERHATIAN:

1. Selalu menguji jika kulit anda sensitif terhadap bahan bahan didalam produk ini. Bukan semua benda natural sesuai untuk semua kulit. pastikan anda membuat allergik test seperti disini


2. Jika anda menjual produk ini pastikan pembeli anda membuat allergik test ini juga


3. Pastikan kesemua perkakas anda adalah bersih dan steril. jika tidak ianya akan menyingkatkan tarikh luput produk ini kerana kami di soaplab tidak meletakkan banyak pengawet.


4. Dilarang sama sekali memasukkan sebarang barang yang senang rosak di suhu bilik. Klik disini untuk mengetahui lebih lanjut.


5. Jika hendak diletakkan diatas muka, adalah disarankan anda tidak menggunakkan minyak pati yang dibuat daripada buahan citrus, ataupun sandalwood kerana ianya tidak sesuai dengan suhu panas di Malaysia dan akan menyebabkan 'sunburn'. Pastikan memakai sunscreen jika mengunnakan minyak pati essential ini.


If you have any further questions please feel free to leave a comment below. Please do not whatsapp to ask questions regarding this post as i am not handling the whatsapp number and our sales team would not know how to answer technical questions. Kindly leave a comment below so that i can address it personally:-)Thank you



Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan sila tinggalkan komen dibawah. Tolong jangan whatsapp untuk tanya mengenai post ini kerana bukan saya yang menjawab whatsapp dan staff kita di sales department tidak akan dapat menjawab soalan anda yang Teknikal. Sila tinggalkan komen dibawah dan saya akan menjawabnya sendiri
If you would like to purchase the ingredients, please click here


Jika anda ingin membeli bahan-bahan untuk membuat hair serum ini, sila klik disini
Thank you for reading;
 come back tomorrow and we will talk about how to make hair serum with added oil for extra treatment benefit
Terima kasih kerana sudi membaca. Baca lagi esok yea sebab kita akan menulis bagaimana menjadikan serum ini kepada serum berminyak untuk benefit yang lebih.
Nisha

P/S: We are no longer selling this Base. Full recipe on how to make this Base from Scratch is available for download here

0 comments:

Post a Comment

Please leave a comment for any enquiries thank you. we will get back to you within 1 week.

 
Copyrigh: Soap Lab Malaysia LLP